Julkaistu 14.06.2016
Kesäinen kasvisleipäkakku
Leipäkakku on tehnyt näyttävän paluun juhlapöytiin. Kaunis kakku voi yhtä hyvin olla suolainen ja kätkeä sisäänsä kauden raikkaimmat maut. Leipäkakku on mainettaan helpompi valmistaa ja se sopii yhtä hyvin brunssille, synttäreille kuin muihinkin herkkupöytiin. Unohda vanhat muodot ja täytteet. Kesän raikkain kakku on kasvisleipäkakku. Maukas ja riittoisa leipäkakku on myös ihana mökkituliainen.
Kesäinen kasvisleipäkakku
Tarvitset:
- Paketti tai kaksi erilaista valitsemaasi pehmeää vuokaleipää tai esim. paahtoleipää. Mikäli haluat toteuttaa leipäkakun nakukakkuna valitse tummaa ja vaaleaa leipää. Näin saat kerroksiin hauskaa vaihtelua.
- 2 purkkia maustamatonta tuorejuustoa
- 1 purkki piparjuurituorejuustoa
- kermaa, mascarponea tai maustamatonta rahkaa
- paketillinen pehmeää vuohenjuustoa
- nippu kesäporkkanoita
- herneitä
- nippu retiisejä
- puolikkas kesäkurpitsan
- appelsiini
Aloita leikkaamalla leivistä reunat pois. (Laita leipien reunat talteen tai lado suoraan uunipellille. Reunapaloista tulee ihania leipätikkuja kun pirskottelet niiden päälle oliiviöljyä, suolaa ja valitsemiasi mausteita ja paahdat n 175 asteisessa uunissa 15 minuuttia).
Voit tehdä leipäkakun mihin tahansa valitsemaasi vuokaan, mutta pyöreässä irtopohjaisessa kakkuvuoassa leivottu kakku on kaunis ja leipäkakuksi "uuden" mallinen, joten toteutimme oman versiomme sellaiseen. Mikäli käytät pyöreää kakkuvuokaa leikkaa leivät kolmion mallisiin paloihin. Niin ne on helppo latoa vuokaan.
Kakkuun tulee kolme erilaista tuorejuustotahnaa, joiden kaikkien pohjalla on notkistettu maustamaton tuorejuusto. Sekoita siis ensin masuatmaton tuorejuusto joko mascarponen, rahkan tai kerman kanssa. Mikäi käytät kermaa, vispaa se ensin vaahdoksi.
Jaa tuorejuustotahna kolmeen kulhoon niin, että yhteen kulhoon tahnaa jää tuplasti muihin nähden (tämä on kakun kuorrute). Valmista porkkana-tuorejuustotahna lisäämällä yhteen kulhoon kaksi raastettua porkkanaa ja paloiteltu appelsiini. Lisää toiseen kulhoon piparjuurituorejuusto.
Leikkaa kolme porkkanaa, kesäkurpitsa ja retiisit ohuen ohuiksi siivuiksi (mieluiten vihannesleikkurilla) ja aloita kerrosten latominen
Aseta kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi ja lado päälle ensimmäinen leipäkerros. Levitä päälle porkkanatuorejuustotahna ja kerros ohueksi viipaloituja porkkanoita. Pirskota porkkanoiden päälle appelsiinimehua, jotta porkkana ei tummu. Levitä seuraavien leipien päälle ensin pehmeää vuohenjuustoa ja asettele leivät vasta sitten porkkanakerroksen päälle, vuohenjuustopuoli alaspäin.
Levitä leipien päälle puolet piparjuurituorejuustotahnasta ja lado tämän päälle ohueksi viipaloidut retiisit. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä taas vuohenjuustoa leipien alapintaan ja lado seuraava leipäkerros retiisien päälle.
Levitä loput piparjuurituorejuustotahnasta leipien päälle ja lado kesäkurpitsaviipaleet tahnan päälle. Mausta suolalla ja pippurilla, levitä vuohenjuusto viimeisten leipäviipaleiden päälle ja laita voileipäkakku tekeentymään lautanen painona jääkaappiin.
Kakku on valmis tarjoiltavaksi muutaman tunnin kuluttua, mutta voit tehdä sen hyvin valmiiksi myös edellisenä päivänä ja kuorruttaa seuraavana. Kun kakku on valmis tarjoiltavaksi irrota se vuoasta ja levitä päälle raikkaan valkoinen tuorejuustotahna. Voita kuorruttaa koko kakun tai jättää kyljet peittämättä, jolloin kauniit kerrokset näkyvät kakun sivuilta.
Koristele kakku herneillä, pähinöillä ja siemenillä tai valitsemillasi kasviksilla.